Yazlık ev kiralama kanun taslağında neler var ?
Konutların turizm amaçlı kiralanmasına ve bazı kanunlarda değişiklik yapılmasına dair kanun teklifi TBMM tarafından onaylandı.
Deniz kenarında bulunan Daire, Villa gibi yazlık evlerin turizm amaçlı kiralanabilmesi için turizm amaçlı kiralama sözleşmesi yapılmadan önce artık izin belgesi alınması gerekecek. Ayrıca Kültür ve Turizm Bakanlığınca verilen , turizm amaçlı kiralama yapılan konutun girişine asılacak.
Kimler İzin belgesi almalı ?
Deniz kenarında bulunan Daire, Villa gibi yazlık evlerin turizm amaçlı kiralanabilmesi için turizm amaçlı kiralama sözleşmesi yapılmadan önce artık izin belgesi alınması gerekecek. Ayrıca Kültür ve Turizm Bakanlığınca verilen , turizm amaçlı kiralama yapılan konutun girişine asılacak.
Gerekli izin belgesi vermeye Turizm Bakanlık yetkili olacak ve bu yetkisini valilik vasıtasıyla da kullanabilecek. Belge ve plaket ücretini İlgili Bakanlık belirleyebilecek.
Belge alma şartları şöyle olacak.
Bağımsız Bölümler ; Kiralanacak yer bağımsız bir bölüm ise binadaki diğer bağımsız bölümlerinde oturunların tamamından izin alacak.
Birden fazla bağımsız bölüm içeren binalardan oluşan konut sitelerinde sadece turizm amaçlı kiralama yapılan konutun bulunduğu bina için bu fıkra hükümleri aranacak, izin belgesi örneği site yönetimine iletilecek.
Bir kişi aynı binanın en fazla %25 ini kiraya verebilecek.
Aynı kişi adına aynı binada kiraya verilecek daire sayısı 5’i geçmesi durumunda, başvuruda ;
iş yeri açma ve çalışma ruhsatının,
başvuruya konu binanın,
birden fazla bağımsız bölüm içeren binalardan oluşan konut sitelerinde yer alması durumunda tüm kat malikleri tarafından oy birliğiyle alınan kararın ibrazı gerekecek.
İzin belgesini sadece ev sahibi alabilecek.
İzin belgesini ev sahibi değil, farklı bir kiracı adına alınacaksa TURSAB A grubu seyahat acentesi belgesi istenecek.
İzin alınan evler, kiracı tarafından tekrar kiralanması yasak olacak .
Emniyete kimlik bildirme mecburiyeti olacak.
Evleri izinsiz kiraya verme cezası ne kadar ?
Kanun Teklifinde, izinsiz kiralama faaliyeti yapanlara ve izin belgesi sahiplerine yönelik idari yaptırımlar da belirlendi.
Buna göre, izin belgesi olmadan evlerini tatil amaçlı kiraya verenlere, kiralama yapılan her bir ev yada yazlık için 100 bin lira idari para cezası uygulanacak.
Ayrıca izin belgesi alabilmesi için 15 gün zaman verilecek. Bu süre sonunda izin belgesi alınmaksızın turizm amaçlı kiralama faaliyetine devam edenlere 500 bin lira idari para cezası uygulanacak ve izin belgesi alarak faaliyette bulunabilmesi için bir kez daha 15 günlük zaman tanınacak.
Kiraladığı evi İzin belgesi sahibinden haberli ya da habersiz kendi nam ve hesabına üçüncü kişilere kiraya verenlerde her bir sözleşme için 100 bin lira idari para cezası uygulanacak.
Emlakçılar yazlık kiraya verebilecek mi ?
Kendi adına mesken olarak kullanmak amacıyla kiraladığı konutu, kendi adına yazlık kiraya verenler ile izin belgesi olmayan konutların turizm amaçlı ve yazlık kiralanmasına aracılık edenler hakkında her bir sözleşme için 100 bin lira idari para cezası verilecek.
Böylece emlakçılarında günlük kiralık ev kiralanmasının önüne geçilecek.
Bu kanun ile izinsiz yazlık ya da kiralık evlerin yayınlandığı internet siteleri de sorumlu tutuluyor. İlan yayınlayan Balnet, Sahibinden, airbnb, hepsiemlak gibi aracı hizmet sağlayıcılara her bir konut için 100 bin lira ceza verilecek.
Sürekli kiraya verenlere ne olacak ?
İzin belgesi bulunmaksızın turizm amaçlı kiralama faaliyetlerine devam edenler ile her defasında 100 günden fazla süreli kira sözleşmesi yapmasına rağmen ilk sözleşme tarihinden itibaren bir yıl içerisinde aynı konutu 4 defadan fazla kiraya verenler hakkında bir milyon lira idari para cezası verilecek.
Sahte belge düzenleyenlere de ceza yağacak
Turizm Bakanlığınca gerekli belgelerin 30 gün içinde temin edilmemesi, eksik gönderilmesi, yanıltıcı bilgi veya belge verilmesi ile kiraya verenin miras dışında bir hukuki işlemle değişmesi ve bu değişikliğin tapu siciline tescil tarihinden itibaren 30 gün içerisinde bildirilmemesi durumunda 50 bin lira idari para cezası uygulanacak.
7183 sayılı turizm payının ödenmesine ilişkin belgenin, belirlenen süre içerisinde ibraz edilmemesi veya yapılacak denetimlerde bu belgenin sunulmaması halinde de 50 bin lira idari para cezası kesilecek.
Artık müşterisini aldatana ceza geliyor
Tatil ve turizm amaçlı kiralama yapılan konutun
- konum,
- nitelik ve
- fiziksel özelliklerine ilişkin yazı, reklam, afiş, broşür, sosyal medya, web sayfası ve benzeri araçlarla kullanıcıya yanıltıcı şekilde tanıtılması veya taahhüt edilen koşulların sağlanmaması durumunda 100 bin ₺ ceza verilecek .
100 günden fazla gösterip, kısa süreli kiralamalar ne olacak ?
Kanun kapsamında sözleşmede belirtilen süreden daha kısa süreyle kiraya verilmesi durumunda idari para cezası 100 bin lira olacak.
Sözleşmeye uygun olmayan evler kiralanırsa ne olacak ?
Turizm amaçlı kiralama yapılan konutun, sözleşmeye uygun olarak kullanıcıya teslim edilmemesi halinde 100 bin , verilen 15 günlük süre içinde alınan ödemenin iadesinin yapılmaması durumunda 200 bin lira idari para cezası uygulanacak.
İzin belgesini asmayanlara verilecek ceza
Bakanlıkça düzenlenen plaketin, turizm amaçlı kiralama yapılan konutların girişine asılmaması halinde 100 bin lira idari para cezası kesilecek ve asılması için 15 gün süre tanınacak. Plaketin bu süre içerisinde asılmaması halinde 500 bin lira idari para cezası verilecek. Yapılan denetimde, konutun izin belgesi verilmesine esas nitelikleri taşımadığının tespit edilmesi durumunda uygulanacak idari para cezası tutarı ise 100 bin lira olacak.
Saatlik kiralık evler verilemecek
Bu kanun kampsamında genel ahlaka aykırı kullanılan evlerin izin belgesi iptal edilecek
Teklife göre, izin belgesi bazı hallerde iptal edilecek.
Buna göre, izin belgesi sahibinin izin belgesinin iptalini talep etmesi, turizm amaçlı kiralama faaliyetine son verildiğinin tespit edilmesi, verilecek 30 günlük sürede izin belgesinin devri için turizm amaçlı kiralama yapılan konutun yeni kiraya vereni tarafından başvuru yapılmaması veya izin belgesi sahibi değişikliğinin uygun görülmesine rağmen yükümlülüklerin yerine getirilmemesi, turizm amaçlı kiralama yapılan konutun, kamu düzeni, kamu güvenliği ve genel ahlaka aykırı olarak kullanıldığının, yetkili kamu kurum ve kuruluşları tarafından bildirilmesi hallerinde izin belgesi iptal edilecek.
İzin belgesi iptal edilen konutların kullanıcılarının hakları, sözleşme süresi sonuna kadar devam edecek.
Emlakçılar kısa süreli kiralama yapabilecek mi ?
Kiracı bir evi başkasına kiraya veremeyecek ..
Mesken olarak kullanmak amacıyla kiraladığı konutu, kendi adına yazlık kiraya verenler ile izin belgesi olmayan konutların turizm amaçlı ve yazlık kiralanmasına aracılık edenler hakkında her bir sözleşme için 100 bin lira idari para cezası verilir..
Bu maddeye göre, Tursab A grubu acenta olmayanlar kısa süreli kiralama işlemleri yapamayacak
Böylece emlakçılarında günlük kiralık ev kiralanmasının önüne geçilecek.
Bu kanun ile izinsiz yazlık ya da kiralık evlerin yayınlandığı internet siteleri de sorumlu tutuluyor. İlan yayınlayan Balnet, Sahibinden, airbnb, hepsiemlak gibi aracı hizmet sağlayıcılara her bir konut için 100 bin lira ceza verilecek.
4,156 kez görüntülendi
Melis Nisan
07.10.2023 17:55
Yazlık ev kiralama kanun taslağında neler var ? Sen Anlat
Yazlık ev kiralama kanun taslağında neler var ? hakkında sen ne düşünüyorsun?
Daha önce bu konuda hiç yorum yapılmamış