Avşa Adası'nı koylar, tarihi kalıntılar, oteller ve gece kulüpleriyle birlikte süsleyen, adada gezilmesi gereken diğer yerler ise Avşa Köyleri. Arap, Rum, Osmanlı ve Türk kültürlerinin birbirine karıştığı köylerin günümüzdeki sakinleri çoğunlukla Trakya göçmenleri.
Adanın batısındaki kıyı ovasının üzerinde kurulmuş olan Türkeli Köyü, adadaki diğer yerler gibi Avşa ismiyle anılıyor. Köyün 1,5 km güney batısında adanın geçmişine dair ipuçları veren bir manastır kalıntısı mevcut. Rumlar köyü yıllar önce terketmiş, köyün şimdiki halkını ise tamamen yerli ve göçmen Türklerden oluşuyor. Şarapçılık ve balıkçılık ada halkının başlıca geçim kaynakları ancak turizmdeki büyük patlama nedeniyle balıkçılıkta gerileme olsa da şarapçılığı hala sürdüren aileleler bulunuyor.
Yiğitler Köyü Plaj ve Deniz
Yiğitler Köyü, adanın doğu kıyısında yer alıyor ve Eski adı Araplar olan köyde önceleri Arapların oturdukları söyleniyor. Arap donanması, İstanbul'u 672 - 678 yılları arasında kuşatmış, bu süre zarfında Avşada da yaşamış hatta Arap büyüklerinden bazıları bu köyde kalmışlar. Daha sonraları Rumlar ve onlardan sonra Trakya göçmeni Türkler yerleşmişler. Şarapçılık, balıkçılık ve taşçılık gibi işlerle uğraşan köy halkının yaşam standardı yüksek.
Avşa Adası'nın en güzel plajlarından biri
Erdek Avşa feribot seferleri ve saatleri. Erdek'ten Avşa'ya feribotla gitmeden önce bilinmesi gerekenler.
Avşa Adası'ndaki sakin ve sessiz koylardan biri.
İstanbul Avşa Adası Feribotla Ulaşım
Güney Marmara'nın popüler turizm merkezi Avşa Adası
Ankara Avşa Adası Yol Güzergahı
İzmir Avşa Adası Yol Güzergahı
Avşa'nın şirin parçası Ekinlik.