Marmara Adası 10 adadan oluşur. En büyüğü Marmara Adasıdır. Bir diğeri Avşa Adası Marmara'ya bağlıdır. Merkez'den sonra en büyük yerleşim yeri, Marmara Beyazı olarak da bilinen Mermer ocaklarının da bulunduğu Saraylar beldesidir.
Küçük ve çok az yaşam olan Ekinlik Adası 3. adadır. Bilinen bir diğer adası da Paşalimanı adasıdır.
Marmara Adası Nerede ?
Marmara Denizi'nin güneybatısında, Kapıdağ Yarımadası ile Şarköy arasında sığ bir deniz alanında yer alıyor.
Marmara Denizi'ndeki adaların en büyüğü olan, ismi mermer kaynaklarıyla ünlü olduğu için mermer ve Marmor’dan gelen Marmara Adası yaklaşık 110 km²’lik bir alana sahip. Adanın en yüksek noktası Radar Tepe olarak da bilinen İlyas Tepe. Marmara, zeytin üretiminde büyük gelişim sağlamış, balıkçılık ise temel geçim kaynağı.
Marmara Adası nereye bağlı ?
Balıkesir’in tamamı adalardan oluşan ilçesidir. Fakat Tekirdağ'dan ulaşım daha kolaydır.
Marmara Adasında Nerede Kalınır ?
Marmara Adasının nüfus kışın son derece az iken, yaz sezonunda 4 katından fazla artmaktadır.
Adada 50-60 kadar Otel Pansiyon apart ve konaklama tesisi vardır. Bunların bazıları Merkez'de, merkeze yakın olan Aba Plajında, Saraylar bölgesinde ve Çınarlı Köyündedir.
Tesislerin 20 kadarı otel, diğerleri pansiyon ve apart kategorisindedir. Adada genelde yarım ve tam pansiyon öğün seçeneği ile tatil yapabilirsiniz.Ayrıca kiralık yazlık ve kiralık vilalarda da tatil yapabilirsiniz. Adadaki birçok ev yaz ayı boyunca günlük haftalık ve aylık olarak kiraya verilmektedir.
Herşey dahil otel yoktur.
Marmara Adasında nerede denize girilir ?
Adada denize girilecek her beklentiye uygun plajlar mevcuttur. Bunlardan başlıca plajlar
- Çınarlı plajı
- Aba plajı
- Saraylar
- Gündoğru köyü plajları en bilenleridir.
Adada denize girilecek yerler incelemek için tıkla
Marmara Adası İç Liman
Marmara Adası'na Nasıl Gidilir
Adaya haliyle tek ulaşım aracı Feribotlar ile sağlanıyor.
- Erdek - Marmara Adası Feribotlar
- Tekirdağ Marmara Adası Feribotlar
- İstanbul Yenikapı - Marmara Adası Feribotlar
Feribot seferleri ve ulaşım detaylı bilgi >
Marmara'ya, ada olması sebebiyle sadece deniz ulaşımı mevcut. Marmara Adası’ndan Tekirdağ, İstanbul ve Erdek’e gemi ve feribotlarla ulaşım sağlanıyor. Her gün Marmara’dan Erdek’e gemi seferleri düzenleniyor. Erdek’ten 22, İstanbul’dan 93 mil uzaklıktaki adaya İstanbul’dan deniz otobüsü, Erdek ve Tekirdağ’dan ise gemilerle ulaşım gerçekleştiriliyor.
Adalar turistik açıdan motel, pansiyon ve ziyaretçilerin ihtiyaçlarına cevap verebilecek lokantalar bulunuyor. Yakin geçmişte Rumların yaşadığı adada 36 kilise ve manastır mevcut. Bunlardan bazıları harap durumda ve sadece kalıntıları görülebiliyor. Adanın doğal yapısını oluşturan mermer ise ilk çağdan günümüze kadar önemli bir ihraç ürünü olmuş.
Marmara Adası Köyleri
Adanın kaç köyü var, Köylerde kimler yaşar, Adada yaşam nasıldır ?
Gündoğdu Köyü: Marmara Adası’nın merkezinden yaklaşık 5 km mesafede yer alan Çınarlı Köyü'nde pansiyonculuk 1985 yılından itibaren başlamış. Köyde pansiyonların yanı sıra restoranlar, benzin istasyonu ve postane mevcut. Geçmişte şaraphaneleri ve zeytinlikleriyle ünlü olan Gündoğdu artık balıkçılık ve turizmle geçiniyor. Devamı >
Gündoğdu Köyü Deniz Manzarası
Çınarlı Köyü: Köy, isminden de anlaşılacağı gibi tarihi eser niteliği taşıyan çınarlarıyla ünlü. Köyde balıkçılık oldukça ilerlemiş durumda. Çınarlı, Marmara Adası'na bağlı dört köy içinde turizm sezonunu en canlı geçiren köylerden biri. Bir zamanlar pekmezi ve şarabıyla ünlü Çınarlı'da artık bu iki ürün üretilmiyor. Köyün günümüzdeki geçim kaynağı balıkçılık ve turizm. Köyde otel ve motellerle birlikte çok sayıda pansiyon bulunuyor. Devamı >
Topağaç Köyü: Adanın tarım için en uygun köyü olan Topağaç, ilçe merkezinin sebze ihtiyacını önemli ölçüde karşılıyor. Adanın güneydoğu sahilindeki iki köyden biri olan Topağaç'ın bugünkü halkı Bulgaristan, Selanik ve Arnavutluk göçmenleri. Köy geniş bir ovaya kurulmuş ve verimli toprakları bulunuyor. Topağaç, adanın sebze ambarı olarak anılıyor. Taze balık ve ev yemeği yemek ya da mangal yapmak ve kendi yemeğini pişirmek isteyenler için de olanaklar mevcut ancak ateş yakmak konusunda kontrollü davranmak ön koşul, sebebiyse her yerin ağaçlarla kaplı olması. Devamı >
Topağaç Köyü ve Deniz
Asmalı Köyü: Merkeze 15 km. uzaklıkta olan köy adanın son İstanbul çıkış noktası olması sebebiyle yat turizmine oldukça uygun. Asmalı'da turizmin yanında zeytincilik ve balıkçılık da gelişmiş durumda. Eski ahşap Rum evlerinin hala kullanıldığı Asmalı Köyü’nün Pomaklar ve Karadenizliler geçimlerini çam toplayarak ve balıkçılık yaparak sağlıyor. Köydeki Rumlardan kalan eski tahta evlerin duvarlarına yapılan resimler asırlardır korunuyor. Yeşillikler içindeki görkemli evleri ve sakin yaşamıyla dikkat çeken Asmalı'nın sakinleri genel olarak Sürmeneliler ve Bulgaristan göçmenleri. Köydeki bazı evler pansiyon olarak kiraya veriliyor fakat sayıları kısıtlı. Her daim taze balık bulabileceğiniz restoranı, size adanın ev yemeklerini de servis ediyor. Devamı >
Saraylar Köyü: Saraylar, adanın mermer kenti. M.S. 2 - 3. yüzyıllara inen en erken buluntular, mermer ocaklarının tarihini Roma devrine kadar götürüyor ve Marmara Adası'nda yaklaşık 1800 yıldır mermer çıkarılıyor. Buradan çıkartılan mermerler dünya çapında bir üne sahip. Saraylar’da bir de açık hava müzesi mevcut. Köyün zengin mermer yataklarından çıkarılıp, işlenen mermerlerin farklı noktalara aktarılması için büyük bir limanı bulunuyor ve mermerlerin büyük bölümü ülke dışına ihraç ediliyor. Mermer ocaklarının bulunduğu köyün güney yamaçları, uzaktan bakıldığında köstebek yuvasına benziyor. Devamı >
Marmara Adası Saraylar Köyü Plajı
Marmara'nın Diğer Adaları
Marmara Adaları arasında Marmara ve Avşa haricinde yerleşim olmayan, sadece fırtınaya yakalanan balıkçıların sığındığı küçük adacıklar da bulunuyor. Ekinlik, ismi gibi ekilmeye, tarıma müsait bir ada. Kapıdağ Yarımadası ile Avşa Adası arasında ise Paşa Limanı Adası bulunuyor, Erdek’in 250 metre açıklarında da Zeytinli Adaları; Marmara Denizi’nin diğer küçük adaları.
Erdek’in yer aldığı Kapıdağ Yarımadası’nın karşısında irili ufaklı adalar sıralanıyor. Feribot, deniz otobüsü, vapur ve teknelerle ulaşılabilen bu adaların en büyüğü Marmara Adası. Diğerleri ise Avşa, Paşalimanı, Ekinlik, Zeytinli ve Koyunada. Anakaraya ve birbirlerine çok yakın olan bu adaların bazıları arasında özellikle sakin havalarda yüzerek dolaşmak mümkün.
Avşa Adası
Marmara Adası ve Eğlence
Yürüyüş: Marmara Adası merkezi ile Saraylar arasındaki eski Nato Yolu, adanın 709 metre yüksekliğindeki Radar Tepesi’ni aşan iyi bir trekking parkuru fakat araç yolu olarak kullanılan bu yolu değil de patikaları tercih etmek isterseniz, yaklaşık 2.5 saatlik bir yürüyüşle tepeye ulaşabilirsiniz.
Marmara Adası'nın zengin bitki örtüsüne sahip coğrafyası yürüyüş tutkunları için farklı parkurlar da sunuyor. Gerek İlyas Dağı ve etrafı, gerekse Viranköy ve Tahtırevana mıntıkaları yürüyüş yapmak isteyenler için oldukça uygun.
Dağcılık: Marmara Adası coğrafi yapısı itibariyle granit ve mermer türevi kayaçlardan meydana geliyor. Bu coğrafi yapı, dağcılıkla ilgilenenler için ideal parkurlar sunuyor.
Marmara Adası Dağcılık
Dağ Bisikleti: Marmara Adası'nın pek çok yerinde bulunan doğal patikalar ve benzeri küçük toprak yollar, dağ bisikleti sporu için ideal parkurlar meydana getiriyor.
Dalış: Adada daha önce de dalış sporu için girişimlerde bulunulmuş. Marmara Adası, Marmara Denizi’nde dalış için en uygun olan nadir yerlerden biri.
Kano: Adada özellikle Kola plajında, çift kişilik ya da tek kişilik kanolar kiralayabilir, adanın çevresini turlayabilirsiniz. .
Avcılık: Adada av yasakları haricindeki zamanlarda tavşan, keklik, kara tavuk ve çulluk avı gerçekleştiriliyor.
Olta Balıkçılığı: Adaya gelen ziyaretçilerin en çok ilgi gösterdiği konuların başında olta balıkçılığı geliyor. Balık tutmak için iskeleleri kullanabileceğiniz gibi kayıkla ada etrafında da balık tutabilirsiniz.
Marmara Adası'nda Olta Balıkçılığı
Yelken: Marmara Adası uygun rüzgar koşulları sebebyle yelken meraklıları için önemli bir uğrak noktası.
Günbatımı: Marmara Adası’nda güneşin batışı kış dönemi Asya yakasında, yaz aylarında Avrupa yakasında seyredilebiliyor. Gün batımı tutkunları Aba mevkisinde bu güzel tabiat olayına tanıklık edebilirler.
Sergiler: Marmara Adası pek çok sanatçı tarafından eserlerine konu edilmiş ve birçok sanatçı yaz tatilini burada geçiriyor. Özellikle yaz döneminde adada sergiler, konserler ve söyleşiler gerçekleştiriliyor. Bu sergilerde adalıların ürettiği çalışmalar da bulunuyor.
Marmara Adası Tarihi
Marmara Adası'nda ilk yerleşim, antik çağda Miletoslular sayesinde olmuş. Adada deniz kolonileriyle başlayan yerleşim, 15. yüzyıldan itibaren Türklerle devam etmiş. Ada halkının çoğunluğunu oluşturan Rumlar, yüzyıllarca Türklerle birlikte yaşamışlar. Lozan Anlaşması Mübadele maddesi gereği Rumlar, Yunanistan’a gitmek zorunda kalınca adaya çoğunlukla Karadeniz Bölgesi’nden gelenler ve Girit Adası’ndan mübadele ile gelenler yerleştirilmiş.
Antik ismi Prokonnesos olan Marmara Adası, Kyzikos ile beraber Delos deniz birliğine bağlanmış. İlk çağlardan itibaren mermer yatakları sebebiyle ülkeyi imar etmek isteyen Roma ve Bizans İmparatorluğu’nun en ünlü komutanlarının ilgisini çekmiş. Osmanlı döneminde yapılan cami ve sarayların mermerleri de buradan sağlanmış.
Marmara Adası, 4 Temmuz 1987 tarihine kadar Erdek’e bağlı kalmış, bu tarihten itibaren ise ilçe olarak kabul edilmiş. Marmara Adası’na bağlı 4 köy ve 2 belde bulunuyor. Bunlar: Çınarlı Köyü, Gündoğdu Köyü, Asmalı Köyü, Topağaç Köyü ile Saraylar ve Avşa beldeleri.
Marmara Adası'nın merkezi dışında 5 tane yerlerim yeri vardır. Asmalı, Saraylar, Topağaç, Çınarlı Köyü ve Gündoğdu'dur. Adaya özgü ada çayı'nın ve ada dondurmasını yemeden dönmemelisiniz. Huzurlu bir tatil için deniz, kum ve güneş üçlemesinin bir arada olduğu, günbatımının eşsiz manzarasını, kartpostallardaki tablo misali yeşilini, serinlemek için denizin mavisiyle buluştuğu adrestir Marmara Adası.
Nasıl Gidilir ?
Adaya ulaşım Tekirdağ ve Erdek'ten deniz yoluyla sağlanmaktadır.
Marmara Adası Hangi ile Bağlı ?
Maramra Adası Türkiye'de insan yerleşimi olan birkaç adadan biridir. Marmara Denizi'nde Balıkesir ilinin bir ilçesidir.
Ne Yapılır
Mutlaka aracınız ile gelin. Plajlarında Marmara denizinin serin sularında tatilin keyfini çıkarın. Yapılacaklar listesine göz atın