Çoğu farklı sebeplerden dolayı büyük ölçüde tahrip olmuş, geride oldukça az izi kalmış Cunda Kiliseleri arasında restore edilerek müze ya da kitaplık olarak hizmete açılmış olan kiliseler de bulunuyor.
Taksiyarhis Kilisesi: Cunda kiliseleri arasında simge haline gelen tarihi yapılardan olan Taksiyarhis Kilisesi, Çamlı Kilisesi olarak da biliniyor. 1873 yılında inşa edilen yapı, günümüzde restore edilmiş durumda ve Rahmi M. Koç Müzesi olarak hizmet veriyor.
Taksiyarhis Kilisesi
Panagia Kilisesi: Tarihi yel değirmeni ve Agios Yannis Kilisesi’nin bulunduğu tepeye çıkarken sağ tarafta görülebilecek Panagia Kilisesi’nden geriye tahribatlar sonucu sadece üç duvar kalmış durumda. Kilise, Aya Triyada ismiyle de anılıyor.
Agios Yannis Kilisesi: Ada merkezinin tepesinde, yel değirmeniyle birlikte en dikkat çekici yapılardan biri olan Agios Yannis Kilisesi, restore edilerek Sevim ve Necdet Kent Kitaplığı olarak hizmet vermeye başlamış.
Sevim ve Necdet Kent Kitaplığı'na dönüştürülen Agios Yannis Kilisesi
Cunda Adası'nın bulunduğu bölge
Cunda Adası'nın yerli ve yabancı pek çok turist tarafından ziyaret ediliyor olmasının sebeplerinden biri tarihi kiliseleri ve manastırları.
Cunda'nın popüler olmasındaki en önemli sebeplerden biri de mezeleri.
Cunda'nın Taksiyarhis Kilisesi ile birlikte en önemli iki simgesinden biri olan tarihi yer değirmeni, Sevim ve Necdet Kent Kitaplığı
Cunda (Alibey) Adası Yol Güzergahı
Cunda'nın tarihi sokaklarındaki keşfedilmeyi bekleyen tavernalar ve ünlü Yunan dansı sirtaki
Cunda kiliseleri ile birlikte adanın özgün silüetini oluşturan detaylardan biri de Cunda manastırları.
Ankara Cunda Yol Güzergahı