Ocaklar, Erdek ilçesine bağlı 5 km kuzeyinde bulunan Ödüllü plajıyla ünlü şirin bir tatil beldesidir. Ocaklar adını dağlık kısımlarda bulunan granit taş ocaklarından almıştır.3 km sahiliyle ender bulunan güzellikte kumsalı, sığ ve sakin deniziyle yaz aylarında hareketli geçmektedir. Ocaklar sahip şeridinde oteller, eğlence mekanları, çay bahçeleri, cafeler ve restaurantlar bulunmaktadır.
Nasıl Gidilir ?
Tek ulaşım güzergahı Erdek üzerinden ulaşılabilir. Erdek merkezine geldiğinizde yaz sezonunda yarım saatte bir minibüslerle ulaşım sağlanmaktadır. Detaylar
Nerede Kalınır ?
Ocaklar'da otellerin hemen hemen hepsi denize sıfır konumdadır. Konaklamak için her bütçeye uygun otel ve pansiyon bulabilmeniz mümkündür. Ocaklar, Erdek'in ödüllü plajıyla ünlü şirin tatil beldesi. Erdek'in 5 km kuzeyinde bulunan belde, 2 bin 200 nüfusa sahip.
Kalınacak Yerler
Erdek Ocak Adını Nereden Alıyor ?
Belde, Ocaklar adını dağlık kısımlarında bulunan granit taş ocaklarından alıyor. Eşine az rastlanan güzellikte kumsalı ve denizinin çekiciliği ile yaz sezonunda büyük bir hareketlilik kazanan Ocaklar’ın sahil şeridinde havuzlu oteller, eğlence mekanları ve çay bahçeleri bulabilirsiniz. Ulaşım yaz sezonunda yarım saatte bir, kışın da saat başı olmak üzere Erdek minibüsleriyle sağlanıyor. Ocaklar'da yıllık ortalama sıcaklık 15 derece. En sıcak ay Temmuz olup, sıcaklık ortalama 25 dereceyi bulabiliyor. Sıcaklıkların çok fazla olmaması Ocaklar'ı yaşanacak ideal yerler arasına sokuyor. Hakim rüzgarın poyraz olması nedeniyle deniz kıyısı oldukça sakin. Altın ışıltılı kumlarla kaplı 3 kilometrelik sahiliyle, sığ ve sakin deniziyle Ocaklar'ın eşsiz güzelliklerini yaşamanız mümkün. Çevrede sanayi tesislerinin olmaması ve karadan denize esen poyrazın sahili süpürerek denizde oluşabilecek doğal kirlenmeleri de alıp götürmesi denizinin temiz olmasını sağlıyor. Sığlığı sayesinde yüzme bilmeyenlerin bile rahatça denize girebildikleri koyda, her türlü su sporlarını yapmak da mümkün. Denizi rüzgar sörfü ve amatör olta balıkçılığı için de ideal.
İki köşeli sahili bize eski isminin anlamını da veriyor. Köşe anlamına gelen gonia(gönye) Türkiye'de daha sonraları Konya'ya denildiği için belde bugünkü ismini çevrede bulunan granit taş ocaklarından almış.
Tarihçesi
1924 yılından önce Rumlar'ın yaşadığı bir köy olan Ocaklar, köşeli kumsalı nedeniyle Gonia (gönye) adıyla bilinmekteydi. Bu isim kolay söylenişi nedeniyle Türkçeleşip, Konya olarak söylenmeye başlanmıştır. Aynı isimdeki Konya ilinden dolayı bölge zamanla çevresindeki taş ocaklarının etkisiyle Ocaklar ismiyle anılmaya başlanmıştır.
Osmanlı kayıtlarında da 'konya' olarak geçen belde, 1924 Lozan mübadelesiyle Selanik/Karacaova bölgesine bağlı Tresino, Prebodişta, Strupino ve Kapinya adlı köylerden gelen Pomaklar, Ocaklar nüfusunu oluşturmuştur.