Kazdağı eteklerinde Adatepe ile birlikte başka bir eski yerleşim yeri de Yeşilyurt. Eski ismi Büyük Çetmi olan 90 haneli köyün 200 kişilik nüfusu var. Tıpkı Adatepe’de olduğu gibi, Yeşilyurt’un eski taş evleri, dışarıdan gelenlerin, hatta yabancıların gözdesi.
Köy halkının çoğunluğu Yörük. Yörükler çoktan göçerliği unutmuş. Yörenin haklı şöhreti olan zeytincilikle geçiniyorlar. Küçükkuyu’dan sadece 3 km uzaklıktaki köyün temiz ve dinlendirici havası, özellikle orta ve üst yaş konukları cezbediyor. Köyde konaklama olanağı da var. Off-road meraklıları ve avcılar için de tavsiye edilir.
Yeşilyurt Köyünden Bir Görünüm
Kazdağı'nın eteklerindeki Yeşilyurt Köyü taş evleriyle tam bir Ege kasabası havasında ve bu evlerin bazıları butik otel olarak hizmet veriyor.
Yeşilyurt Köyü’nün merkezinde ve çevresinde bulunan butik oteller doğal ortamda tatil yapmak isteyenler için ideal. Çoğu tesis, "sürdürülebilir turizm" ya da kısa olarak soft turizm olarak nitelendirilen tarzla, geleneksel turizm anlayışının o bölgeye verdiği zararın en aza indirilmesini hedefleniyor. Yemekler, yöresel doğal ürünlerle yapılıyor, çevre korunmaya çalışılıyor fakat bu yerler doğallık içinde de olsa, son derece konforlu tesisler. Bu yüzden Yeşilyurt bölgesindeki bu otellerde kısa bile olsa tatil yapmanın maliyeti oldukça yüksek.
Kazdağları’nda trekking, kaçırılmayacak bir fırsat. Yörede, farklı mesafe ve zorlukta muhtelif parkurlar var. Bu parkurların tamamı, bol oksijenin yanı sıra, engin bir yeşillik ve sürpriz dereler vaat ediyor. Bünyeniz, düzenli spora alışık değilse, sizin için en uygunu, Hasanboğuldu parkuru. 'Her şey dahil' sisteminden uzakta olabileceğiniz ama her şeyi dahil edebileceğiniz bir gezi istiyorsanız, yılın her mevsimi Kaz Dağları cazip bir seçenek. Zeus Altarı'nın manzarası da, tarihi kalıntıları da oldukça etkileyici.
Zeus Altarı
Yeşilyurt köyü, doğu-batı yönünde 40 km boyunca uzanan Kaz dağlarının en batı kısmında. Bu dağda mitolojiye göre dünyanın ilk güzellik yarışması yapılmış.
1355 yılında, Oğuzlar'ın 24 boyundan biri olan Çepni Boyu'nun Anadolu'da yayılan uç beylerinden ikisi tarafından kurulan köy Büyük Çetmi ismini almış. Büyük kardeşin kurduğu Büyük Çetmi'nin karşısına küçük kardeş de Küçük Çetmi köyünü kurmuş. Her iki köy de karşılıklı iki yamaçtan birbirlerine bakmaktadır. Büyük Çetmi'de Rumlarla Türkler yıllarca birlikte yaşamışlar. Rumların kilisesinin temelleri köyün alt mahallesinde olup, halen kullanılan caminin ustaları da Rum ustalardır. 1924 yılındaki mübadelede Rumlar köyü terk etmişler ve 1970 yılında köyün ismi Yeşilyurt köyü olarak değiştirilmiş.