Assos bölgesi, Çanakkale'nin Ege Denizi kıyısında Küçükkuyu ile Babakale arasındaki sahil şeridinin genel adıdır. En popüler yeri Behramkale köyü ve çevresidir. Plajları ve tarihi yerleri ile popülerdir.
Behramkale veya antik çağlardaki adıyla Assos, Çanakkale İlinin Ayvacık ilçesine bağlı bir köydür.
Assos hem tarihi hem de muhteşem doğası ile tatilcilerin ilgi odağı konumunda. Her yaz büyük bir tatilci akınına uğrayan bölge turistik tesisler açısından büyük gelişme gösteriyor. Bölgede çok sayıda ve çeşitlilikte otel, pansiyon ve kamp alanı mevcut. Hazırladığımız Assos gezi rehberi ile Assos tatil yerleri ve bölge hakkında bilgiler verecektir.
Behram Köyü Assos antik kentine ait kale surları içerisinde kalmaktadır ve bu bölge sit alanıdır. Hal böyle olunca köylüler yeni yerleşim yeri olarak surların dışındaki bölgede yapılaşmaya devam etmişler.
Tatil için gelen misafirler Assos nerede diye sorduklarında; Assos'un Çanakkale Ayvacık İlçesinin güneyinde, Babakale - Küçükkuyu arası sahil şeridinin yaklaşık ortalarına denk gelen bölgede olduğunu göreceklerdir. Assos nereye bağlı, nerede? gibi sorular için daha detaylı olarak incelemek isterseniz buradan gözatabilirsiniz.
Assos Tarihi
Assos Edremit körfezi kıyısı ve Midilli adası karşısında volkanik kayaçlar üzerine kurulmuş ve Antik çağlar boyunca sürekli bir yerleşim alanı olmaya devam etmiş. Kesin olmamakla birlikte MÖ 3000 li yıllardan beridir yerleşim alanı olduğu tahmin edilmektedir.
Önceleri Midilliler tarafından yerleşim yeri olan Assos, sonrasında sırayla Persler, İskender ve Roma egemenliğinin ardından Bizans egemenliği ile tanışmış. 1330 yılından itibaren Osmanlı egemenliğine girerek günümüze ulaşmış. Aristoteles'in 3 yıl kadar bölgede yaşadığı ve bir felsefe okulu kurduğu bilinmektedir.
Assos nasıl bir yer?
Assos, tarihi atmosferi ile otantik, denizi ve doğası ile tam bir tatil mekanı. Zeytinlik ve ormanlık olan yeşil yamaçların denizle buluştuğu, Midilli Adası manzarası,sakinliği, tertemiz denizi ve Assos plajları ile tam bir tatil cenneti denilebilir. Bölge halkı yakın zamana kadar meşe palamudu ihracatı için Liman bölgesini kullanmaya devam etmiş. Assos Antik Liman bölgesindeki depolar ve işletme binaları olan taş binalar günümüzde restore edilip düzenlenerek butik otel ve restoranlara dönüştürülmüş durumda. Assos iskele liman bölümünde hala aktif olarak kullanılmaktadır.
Assos'a ulaşım ülkemizin her noktasından oldukça kolay sağlanmaktadır. Assos'a nasıl gidebileceğiniz ile ilgili konuda daha detaylı bilgilere ulaşmak için buraya tıklayarak inceleyebilirsiniz.
Assos’ta Nereleri Gezelim?
Assos'ta gezip görülecek o kadar çok yer var ki günübirlik tatil buna yetmeyebilir. Tatil planlarınızı uzun zamanlı yapmanız da fayda var. Başlıca gezilmesi gereken yerler;
- Assos Kalesi
- Assos Antik Tiyatro
- Apollon tapınağı
- Antik Liman
- Nekrapol
- Agora Meydanı
Daha fazla Assos gezilecek yerler ve detayları için lütfen tıklayınız..
Assos'ta Yapılacak Şeyler
Assos’a geldiğinizde yaz dönemi ise yüzmek mutlaka yapacağınız bir aktivite. Tarihi yerleri mutlaka gezmelisiniz. Balık restoranlarında balık veya diğer deniz ürünlerini tatabilirsiniz. Yöresel yemekleri de tatma imkanı bulursunuz. Behram Köyü içerisinde alışveriş yapabilirsiniz. Zeytin bölgenin geçim kaynağı olduğundan bol miktarda satın alabilirsiniz.
daha fazla alternatif için Assos'ta Ne Yapılır? listemizi inceleyebilirsiniz.
Assos Gece Hayatı
Assos sakinliği ile bilinen ve tercih edilen bir bölge olmasından dolayı çok hareketli aktif bir gece hayatı bulunmamakla birlikte liman bölgesi restoranları ve kafelerinde eğlenme imkanı bulabilirsiniz. Assos yılbaşı programları açısından da oteller ön plana çıkabiliyor. Assos otelleri yılbaşı için özel aktiviteler ve eğlence programları uygulamaktadır. Sadece yılbaşı değil tüm özel günlerde Assos otelleri farklı programlar uygulamaktadır.
Assos'ta Nerede Kalınır?
Assos kazdağları eteklerinde Assos otelleri, Assos pansiyonlar ve Assos kamp alanları seçeneklerinden birisini tercih edebilirsiniz. Assos bungalov evler ise doğa severler için doğanın içerisinde tatil imkanı sunuyor. Deniz mutlaka kumsal olsun ve kaldığım yer otelime yakın olsun derseniz Kadırga Koyu otellerini tercih etmelisiniz. Eğer Assos tarihi yerler ile iç içe tatil yapmak istiyorum derseniz Behramkale ve hem tarih hem deniz olsun derseniz Antik liman otelleri sizin için idealdir. Assos butik oteller ile bu bölgede tarihi dokusu ve deniz manzarası ile ayrıcalıklı bir tatil yapmanıza olanak sağlar.
Ekonomik bir tatil istiyorum derseniz Assos Sivrice veya Sokakağzı bölgesi Assos apart evler ekonomik bir tatil imkanı sunmakta. Assos otel fiyatları tüm bütçelere uyum sağlayacak çeşitlilikte. Assos konaklama ve tatil için mutlaka görmeniz gereken bir yer. Erken rezervasyon ile Assos tatil fırsatları yakalamanız da mümkün.
Assos Tatil Yorumları
Assos bölgesine gelipte memnun olmadan ayrılan sayısı çok az. Ne aradığını bilmeden gelenler için her yerde isteklerinize cevap bulamayabilirsiniz. Assos sakinlik ve huzur amaçlı tatil için idealdir. Assos tatil yorumları değerlendirmesi yaparken bunları da göz önünde bulundurmalısınız.
Assos Antik Kenti
Assos Antik Kenti Athena tapınağı, Bizans surları, Antik yol, Agora, antik tiyatro, kilise ve Hüdavendigar Camii gibi tarihi kalıntıları barındıran bir bölgedir. MÖ 3000 lü yıllardan yerleşim olduğuna dair izler bulunmakla birlikte MÖ1200 lü yıllardan sonra yapılaşmanın başladığı tahmin edilmektedir. En net veriler şehir statüsünün MÖ 6. yüzyılda kazanmaya başladığını göstermektedir. Bölgedeki kazılar Kültür ve Turizm Bakanlığının katkıları ile devam etmektedir.
Assos Antik Kenti Nerede?
Assos Antik Kenti Behram Köyü'nün hemen üst bölümünde yer almaktadır. Köyün tarihi bölümü kent surları içindedir ve sit alanıdır. Assos ören yeri ulaşımı için yeni yerleşim yerinin içerisinden geçerek bir kapısına liman bölümünden gelerek diğer kapısına ulaşabilirsiniz.
Assos’ta Denize Girilecek Yerler?
Assos denize girmek için bir çok plaja sahip. Assos sahili ve tertemiz denizi ile de dikkat çekmekte. Assos deniz suyu sıcaklığı Akdeniz sahillerine oranla serin denilebilir. Yazın belli bir döneminde ılıman sahiller olabilmekte ancak kısa sürüyor. Yazın bunaltıcı sıcaklarında serinlemek için tercih edilecek bir denize sahip.
Assos Plajları ve Koyları
Assos plajları genel olarak irili ufaklı taşlık şekilde karşımıza çıkıyor. Kadırga Koyu bu konuda bir istisna. Hem temizliği ile her yıl mavi bayrak adayı hem de kumsal plajı ile bölgedeki en çok tercih edilen bir koy. Yine bölgede berrak denizi ile tavsiye edilebilecek Sokakağzı ve Sivrice Koyları yüzmek için ideal bölgelerdir. Denizi çabuk derinleştiği için sığ suları sevmeyen yüzme meraklıları için ideal bir deniz ortamı sunuyor. Assos yolu üzerinde harika bir tatil noktası olan Küçükkuyu plajları ve deniziyle de harika bir seçenek olabilir.
Akçay, Edremit veya Altınoluk’tan Assos tekne turu ile bölgedeki koylara ziyarette bulunabilirsiniz. Turunuzun programına göre yüzme imkanı elde edebilirsiniz.
Assos’ta Ne Yenir?
Assos’a geldiğinizde deniz ürünlerini mutlaka tavsiye ediyoruz. Yöresel yemeklerden ve aynı zamanda yörenin bitkilerini de tatma imkanı bulacağını otlu gözlemeyi de denemelisiniz. Isırgan çullama yine yöresel tatlardan birisi. Behramkale mantısı yöreye özgü bir mantı seçeneği olarak tavsiye edilebilir. Bölgede genel olarak oteller ve pansiyonlar kendi restoranlarına sahip olduğundan sadece restoran işletmeciliği yapan yerlerin sayısı çok fazla değil.
Biribirinden Lezzetli Assos Balık Restaurantları
Assos Balık restaurantları daha önce tatmadığınız lezzetler denemenizi tavsiye edeceğimiz yerlerden. Deniz manzarası ve akşam günbatımı eşliğinde balık ve deniz ürünleri bulabileceğiniz restoranlar mevcut. Yöreye has salaş tabir edilecek ancak işini iyi yapan ustaların elinden balık yiyebileceğiniz mekanları da atlamayın deriz.
Assos restaurantları listesini buraya tıklayarak inceleyebilirsiniz.
Oksijen deposu bir ortamda ve deniz kokusu eşliğinde harika kahvaltılar yapabileceğiniz Assos kahvaltı mekanlarında organik köy kahvaltısı atlamamanız gereken bir detay. Yöreden yetişen ve üretilen yiyeceklerle sağlık deposu enfes bir kahvaltı için bu mekanlardan birini deneyebilirsiniz.