Ayvalık'ın kent merkezi ve çevresi görülmeye değer doğal ve kültürel güzelliklerle kaplı. Merkezdeki taş sokaklar, kiliseden camiye dönüştürülmüş tarihi yapılar, evler. Ayvalık'ın merkezinde her adımda Rum ve Osmanlı kültürlerinin detaylarına rastlamak, tarihi hissetmek mümkün. Kent merkeziyle birlikte bölgede gezilmesi gereken diğer yerler ise;
Ayvalık’ta güne keyifli bir kahvaltı ile başlayabilirsiniz. Denize karşı, ahşap oturma alanlarının bulunduğu kafelerde kahvaltı yaparken, kekik ile lezzetlendirilmiş olan bölgenin ünlü zeytinyağından da tatmak mümkün.
Ayvalık'ı kuş bakışı gören İlkkurşun Tepesi’ne çıkarak etkileyici manzaranın tadını çıkarmak yapılması gerekenler arasında ilk sırada. Ardından beldenin turistik çarşısında ve dar sokaklarında gezebilir, Rum mimarisinin detaylarıyla süslü tarihi yapıları ve taş evleri görebilirsiniz.
Ayvalık Sokakları
Kent merkezine yakın olan ve görülmesi gereken diğer bir nokta ise Şeytan Sofrası. Ayvalık adalarını tepeden gören muhteşem manzarası ve şeytanın ayak izi olduğuna inanılan coğrafi oluşumuyla Şeytan Sofrası, Ayvalık'ta kısa sürede gezilebilecek yerler arasında oldukça değerli bir alan.
Şeytan Sofrası'nın eşsiz manzarası
Ayvalık'ta kısa sürede gezilebilecek yerler içinde bulunan diğer bir alansa Cunda Adası. Kent merkezden dolmuş ve teknelerle kısa sürede ulaşılabilen Cunda, bozulmamış tarihi dokusu, Girit Mutfağı'na özgü lezzetleriyle Türkiye'de yaşamın devam ettiği birkaç adadan biri. Cunda'da Rumlar'dan kalan tarihi kiliseler ve evler görülebileceği gibi leziz deniz mahsülleri, yabani otlar ve mezeler de tadılabilir.
BALIKESİR AYVALIK
Şeytan Sofrası: Çamlık Orman Kampı’nın yukarısında bulunuyor. Geçmiş zamanda bir lav birikintisi olan Şeytan Sofrası'nın tepe kısmı yuvarlak bir sofra şeklinde. Alanda demir bir kafes içinde şeytana ait olduğu söylentilerinin geçmişten günümüze sürdüğü çok büyük bir ayak izi mevcut. Çam ormanları ile bezenmiş Ayvalık adalarına hüküm süren büyük bir tepe olan Şeytan Sofrası’ndan özellikle güneşin batışı izlemeniz gereken görüntülerden. Şeytan Sofrası tepesinde bir adet restoran da bulunuyor.
Şeytan Sofrası
Cunda Adası: Cunda (Alibey Adası), idari olarak Ayvalık’a bağlı. Ayvalık çevresinde Ayvalık Adaları olarak isimlendirilen irili ufaklı 22 adadan yerleşime uygun tek ada Alibey Adası. Ege'de bulunan Türkiye'nin en büyük 4. adası olma özelliğini taşıyan ada, Rum ve Osmanlı izleri taşıyan tarihi yapılara ve Girit Mutfağı'nın özgün lezzetlerini sunan restoranlara ev sahipliği yapıyor.
Cunda Adası ve Taksiyarhis Kilisesi
Kartal Yuvası ve Delikli Taş: Çamlık Koyu’nda bulunan iskeleye ulaşıldığında en uç kısma kadar yürüyüp, Tımarhane Adası ile durduğunuz yer arasında bulunan boğaza baktığınızda, ayağınızın hemen altından başlayan ve denizin derinliklerine doğru ilerleyen kayalıklara eski dönemdeki insanlar ‘’Kartal Yuvası’’, biraz ilerisinde bulunan, denizden yükselen katran rengi ve delikli kayaya ise ‘’Delikli Taş’’ deniyor. Ayvalık'ta gezilecek yerlere dahil olan bu kayalar profesyonel ya da amatör fotoğraf severlerin oldukça ilgisini çekiyor.
Tımarhane Adası
Küçükköy Sarımsaklı: Ayvalık, Küçükköy beldesine bağlı olan Sarımsaklı, kilometrelerce uzanan mavi bayrak ödüllü plajından dolayı bağlı bulunduğu beldeden çok daha ünlü. Özellikle yaz tatillerinde Ayvalık'ta gezilecek yerlere eklenmesi gereken Sarımsaklı ile birlikte çevresindeki Badavut, Küçükköy ve Altınova da görülmeli.
Badavut, Sarımsaklı'nın girişinde bulunan ayrı bir koy. Sarımsaklı'ya göre çok daha küçük ve sakin olan Badavut'u, özellikle kalabalıktan uzaklaşmak isteyenler tercih edebilir. Küçükköy, Ayvalık'ın bozulmamış kültürel dokusu, geleneksel köy evleriyle dikkat çeken doğal bir köşesi. Altınova ise Sarımsaklı'nın devamında yer alan ve kum adasına ev sahipliği yapan özel bir tatil beldesi.
Kozak Yaylası: Ayvalık ile Bergama'nın arasındaki binlerce hektarlık alanı kaplayan yaylanın Balıkesir ve İzmir il sınırları içinde toprakları bulunuyor. Ayvalık'ta gezilecek yerler içinde sayılabilecek olan Kozak Yaylası'nın Bergama'ya olan uzaklığı 20 km. 5 milyon civarında fıstık çamı ile kaplanmış bulunan Kozak Yaylası, Ege bölgesinin en güzel kamp, piknik ve gezi mekanlarından biri. Bergama Krallığı'ndan bugüne dek fıstık çamına sahip olan yörede 5 milyon civarında fıstık çamı ağacı bulunuyor. Günümüzde yılda 800 tondan fazla fıstık elde edilen yaylaya Bergama tarafından çıkarken yol kanarındaki pınarlar oldukça etkileyici görüntüler oluşturuyor. Devamı >>
Kozak Yaylası
Kozak Yaylası'nda Neler Yapılır?
* Kozak, Bergama ve Ayvalık arasında bulunuyor. Toplam yolun 67 kilometre olduğu yaylanın her metre karesi oldukça güzel. Bütün köylere uğramak ise yapılabilecek en keyifli aktıvitelerden.
* Nebiler Köyü’nde bulunan şelale görülmeye değer. Küçük bir kaplıcası da bulunuyor. Ayrıca bölgede bulunan mağara da gezilmeli.
* Ayvatlar'da bulunan ve daha henüz kazı çalışmalarına başlanılmamış bir antik kent mevcut.
* Bölgedeki ilk yerleşim bölgesi olan Atçılar da gezilebilir.
* Göbeller bölgesinde yürüyüş parkurları ve kamp alanları mevcut. Kuş gözlemciliği yapmak isteyen konuklar için oldukça elverişli.
* Demircidere'de, Türkmen soyunun geleneklerini keşfedebilirsiniz.
* Aşağıbey'de bulunan ve tarihin izlerini taşıyan Roma hamamını da görülmeye değer.
Kozak’ta Ne Yenir?
Demircidere bölgesinde yöreye özgü keşkek yapılıyor. Bir de "gelin alma" sırasında pişirilen "sura" var. Kemiksiz kuzu kaburga, kuşüzümü, Kozak fıstığı ve dağlardan toplanmış olan otlar ile birlikte fırına veriliyor.